Višefaktorska autentifikacija – Multi-factor authentication

Jedna od zanimljivih tema na polju provjere identiteta korisnika informacijskih sustava očituje se kroz višefaktorsku autentifikacijsku metodu kojom se potvrđuje digitalni identitet korisnika. Multi-factor authentication (MFA) metoda koristi kombinacije više različitih čimbenika: nečega što znaš, nečega što imaš ili nečega što jesi kako bi uspostavila povjerenja u korisničke identitete koji su elektronički predstavljeni informacijskom sustavu.

Na početku je potrebno ispravno definirati digitalni identitet koji u osnovi predstavlja informaciju o osobi koja se koristi informacijskim sustavima kako bi ga predstavljala u kibernetičkom prostoru. Upotreba digitalnog identiteta uz sve prednosti donosi i rizik od krađe i zloupotrebe. Kako bi se navedeni rizik umanjio ili otklonio pristupa se upotrebi višefaktorske autentifikacije.

Promatrajući zahtjeve korisnika informacijskih sustava za mogućnost rada na daljinu ili od kuće, zahtjeve za održavanjem informatičke opreme od strane ovlaštenih pružatelja usluga, uvezivanja različitih informacijskih sustav, SSO (Single Sign-On) autentifikacija i ostale zahtjeve za korištenje digitalnih identiteta u kibernetičkom prostoru MFA metoda predstavlja osnovu pri podizanju informacijske sigurnosti IT organizacije.

Imajući u vidu različite i specifične zahtjeve Vašeg poslovnog procesa stojimo Vam na raspolaganju da osnažimo sigurnost pristupa Vašem informacijskom sustavu.

Share